Investigation of 137Cs transfer in the system “soil‐mushrooms‐human” - Butkus, Donatas; Dimavičienė, Diana (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2009)
The paper analyses specific activity of an artificial radioisotope 137Cs in edible mushrooms and in the soil. Specific activity of 137Cs was measured in separate soil layers, in unrefined and processed mushrooms. The highest specific activity of 137Cs was found in the upper layers of the soil. The highest specific activity of 137Cs was observed in cortinarius caperatus (Rozites Caperata) (428,0±9,6 Bq/kg), the least one – in edible boletus (Boletus edulis) (41,6±7,9 Bq/kg). Chanterelle (Cantharellus cibarius), edible boletus (Boletus edulis), russule (Russula Vesca), cortinarius caperatus (Rozites Caperata) and grey agaric (Tricholoma myomyces) were marinated, soured, salted, prepared in their own juice. Specific activity of 137Cs decreased in mushrooms because a part of this radionuclide transferred to juice. Specific activity of 137Cs in marinated and soured chanterelle (Cantharellus cibarius) decreased by half. Specific activity of 137Cs in soured russule (Russula Vesca) can decrease up to three times.137CS pernašos sistemoje „dirvožemis – grybai – žmogus“ tyrimasSantrauka. Straipsnyje nagrinėjama dirbtinės kilmės radionuklido 137Cs savitasis aktyvumas valgomuosiuose grybuose bei grybavietės dirvožemyje. 137Cs savitasis aktyvumas buvo matuotas pavieniuose dirvožemio sluoksniuose, valgomuosiuose nevalytuose bei įvairias būdais paruoštuose maistui grybuose. Didžiausias 137Cs savitasis aktyvumas dirvožemyje nustatytas viršutiniame jo sluoksnyje. Didžiausias 137Cs savitasis aktyvumas matuojant aptiktas raukšlėtuosiuose gudukuose (Rozites caperata) (428,0±9,6 Bq/kg), mažiausias – baravykuose (Boletus edulis) (41,6±7,9 Bq/kg). Voveraitės (Cantharellus cibarius), tikrieji baravykai (Boletus edulis), ūmėdės (Russula vesca), raukšlėtieji gudukai (Rozites caperata) bei raibieji baltikai (Tricholoma myomyces) buvo ruošiami maistui marinuojant I bei II būdu, rauginant, sūdant šaltuoju bei karštuoju būdu ir grybus ruošiant jų sultyse. Visais atvejais 137Cs savitasis aktyvumas grybuose mažėjo, nes dalis šio radionuklido perėjo į sultis. Marinuojant bei rauginant voveraites (Cantharellus cibarius) 137Cs savitasis aktyvumas grybuose sumažėja per pusę. Rauginant ūmėdes (Russula vesca) 137Cs savitąjį aktyvumą galima sumažinti iki trijų kartų.Reikšminiai žodžiai: valgomieji grybai, 137Cs savitasis aktyvumas, dirvožemis, pernašos koeficientas.Изучение переноса 137CS в системе «почва–грибы–человек»Изучается концентрация активности 137Сs всъедобных грибах, а также в почве, в которой выросли собираемые грибы. Концентрация активности 137Сs измерялась в необработанных, немытых, а также различными способами приготовленных в пищу грибах и в отдельных слоях почвы. В почве наибольшая концентрация активности 137Сs определена в верхнем (0–3 см) ее слое. В грибах наибольшая концентрация активности определена в кoлпaках зeмлиcтых (Rozites Caperata)  –  428,0±9,6  Бк⋅кг–1, наименьшая  –  в боровиках (Boletus  edulis)  –  41,6±7,9  Бк⋅кг–1. Лисички (Canthrellus  cibarius), боровики(Boletus  edulis), сыроежки (Russula Vesca), кoлпaки зeмлиcтые (Rozites Caperata), рядoвки зeмлиcтые (Tricholoma  myomyces) готовились в пищу путем маринования  (I  и  II  способами), квашения, соления холодным и горячим способами и приготовления в собственном соку. Во всех случаях концентрация активности137Сs в грибах уменьшалась, поскольку часть 137Сs переходила в сок. При мариновании и квашениилисичек (Canthrellus  cibarius) концентрация активности 137Сs в них уменьшилась в 2  раза. При квашении сыроежек (Russula Vesca) концентрацию активности можно уменьшить до 3 раз.Ключевые слова: съедобные грибы, концентрация активности 137Сs в грибах и почве, коэффициент переноса.First Published Online: 14 Oct 2010