Utilization of textile industrial effluent for raising Azadirachta indica A. Juss seedlings in Indian desert - Singh, Genda; Bala, Nirmalya; Rathod, Thana Ram (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2009)
A field experiment was conducted during 1993–1995 to study the effect of industrial effluent on the initial growth of Azadirachta indica A. Juss. (Neem) in arid region. The effluent released from textile industry had high pH, EC, SAR and RSC. Various treatments were: irrigation with effluent only (W1), effluent mixed with canal water at 1:1 ratio (W2), gypsum‐treated effluent (W3), gypsum‐treated soil (W4) and wood ash‐treated soil (W5). W5 was the best treatment where neem attained 218 cm height, 118 cm crown diameter and 11.2 cm collar circumference at 28 months of age; followed by W1 treatment, where trees were on an average 186 cm tall and had 104 cm crown diameter and 9.4 cm collar circumference. Growth of the seedlings was the poorest in W2 treatment. Increase in biomass accumulation over W2 treatment (1.89 kg tree−1) was 3.6 fold in W5, 2.1 fold in W1, 2.0 fold in W4 and 1.4 fold in W3 treatments. Though effluent application increased soil organic matter, electrical conductivity and in some cases pH also, but gypsum‐ and wood ash‐ treated soil ameliorated the pH by 0.25 units in comparison to the initial data. These results suggest that industrial wastewater can be effectively used to boost up establishment and growth of Neem (Azadirachta indica) in arid zone. Addition of wood ash improves the rate of growth. Irrigation with industrial effluent caused slight increase in electrical conductivity and decline in the soil pH.Tekstilės pramoninių nuotekų naudojimas Azadirachta indica A. Juss sodinukams auginti Indijos dykumoseSantrauka. Eksperimentas vyko 1993–1995 m. siekiant ištirti pramoninių nuotekų poveikį Azadirachta indica A. Juss. (Neem) sodinukų augimo pradžiai sausringuose regionuose. Tekstilės pramonės išleidžiamų nuotekų didelės pH rodiklio reikšmės, elektrinis laidumas, natrio adsorbcijos santykis ir natrio karbonato liekana. Tiriant taikyti įvairūs dirvožemio apdorojimo būdai: drėkinta tik nuotekomis (W1), nuotekos maišytos su kanalo vandeniu santykiu 1:1 (W2), nuotekos veiktos gipsu (W3), į dirvožemį dėta gipso (W4) ir dirvožemis tręštas medienos pelenais (W5). Efektyviausias buvo W5 apdorojimo būdas. 28 mėnesių augalai siekė 218 cm aukštį, jų vainiko skersmuo buvo 118 cm, žiedo perimetras – 11,2 cm. Stebint W1 apdorojimo tipą, medžiai buvo vidutiniškai 186 cm aukščio, vainikas – 104 cm skersmens, žiedai 9,4 cm perimetro. Blogiausiai sodinukai augo apdorojant W2 būdu. Nors naudojant nuotekas dirvožemio organinių medžiagų kiekis, elektrinis savitasis laidumas ir kai kuriais atvejais pH reikšmė padidėjo, tačiau gipsu ir medienos pelenais apdorotame dirvožemyje pH padidėjo per 0,25 vienetus, palyginti su pirminiais duomenimis. Šie rezultatai rodo, kad pramoninės nuotekos gali būti efektyviai naudojamos Neem (Azadirachta indica) želdinti ir auginti sausose teritorijose. Medienos pelenai pagerino augimo spartą. Drėkinimas pramoninėmis nuotekomis lėmė nežymų elektrinio savitojo laidumo augimą ir dirvožemio pH sumažėjimą.Reikšminiai žodžiai: miško želdinimas, sausringos teritorijos, biomasė, augimas, medžių sodinukai, dirvožemio savybės, nuotekų naudojimas.Применение стоков от текстильной промышленности для выращивания рассады Azadirachta indica A. Juss в пустынях ИндииРезюме. Экспериментальное поле возделывалось в 1993–1995 гг. с целью изучить воздействие промышленных стоков на начало роста Azadirachta indica A. Juss. (Neem) в засушливых районах. В стоках от производства текстиля высоко значение pH, электропроводимость, соотношение адсорбции натрия и остаток карбоната натрия. Применялись разные способы обработки почвы: орошение только стоками (W1); смесью стоков с водой из канала в соотношении 1:1 (W2); стоками, обработанными гипсом (W3); обработка почвы гипсом (W4) и удобрение древесной золой (W5). Наиболее эффективным способом оказалась обработка древесной золой. Высота растений в возрасте 28 месяцев составляла 218 см, венчик в поперечнике – 118 см, цветок – 11,2 см. После обработки почвы по типу W1 растения достигали 186 см в высоту, венчик в поперечнике – 104 см, цветок – 9,4 см. Наименее эффективным для растений способом оказалась обработка почвы по типу W2 . Несмотря на то, что при применении стоков количество органических веществ в почве, электропроводимость и в некоторых случаях значение pH увеличилось, однако при обработке почвы гипсом и древесной золой pH увеличилось более чем на 0,25 единиц по сравнению с начальными данными. Эти результаты показали, что промышленные стоки могут эффективно применяться для озеленения и выращивания Neem (Azadirachta indica) на засушливых территориях. Древесная зола ускоряла рост растений. Орошение промышленными стоками способствовало незначительному увеличению электропроводимости и уменьшению в почве pH.Ключевые слова: озеленение лесов, засушливые территории, биомасса, рост, рассада, свойства почвы, использование стоков.First Published Online: 14 Oct 2010