Ultraviolet radiation albedo of natural surfaces - Chadyšienė, Renata; Girgždys, Aloyzas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2008)
This article presents measurement results of intensity of solar UVA and UVB radiation, as well as UV radiation albedo from various surfaces. The intensity of albedo was measured from natural surfaces, such as: sand, grass, water, and snow. The paper also presents measurements of solar emitted UVA and UVB radiation intensity in the shadow. Ultraviolet radiation intensity and surface albedo was measured using a handy UVA radiation radiometer UVA – 365HA, with spectral response of 320–390 nm and a handy UVB radiation radiometer PMA2201, with spectral response of 280–320 nm. The results of measurements show that snow has the maximum albedo – from 50 to 60 per cent, sand – 10 per cent, and the minimum albedo is for grass – 2 or 3 per cent. The data of experimental measurements of UVA and UVB radiation in the shadow show that maximum reduction of intensity of UVA radiation up to 80%, was at 1 p.m. in comparison with reduction of intensity of UVB radiation to 70% at 2 p.m.Natūralių paviršių ultravioletinės spinduliuotės albedasSantrauka. Pateikti saulės skleidžiamos UVA ir UVB spinduliuotės intensyvumo ir įvairių paviršių UV spinduliuotės albedo matavimų rezultatai. Matuotas įvairių natūralių paviršių albedas: smėlio, žolės, vandens, sniego. Ultravioletinės spinduliuotės intensyvumas ir įvairių paviršių albedas matuotas nešiojamaisiais radiometrais: UVA spinduliuotės – UVA-365 HA, kurio daviklis registruoja UV spinduliuotę nuo 320 iki 400 nm, ir UVB spinduliuotės – PMA2201, kurio daviklis registruoja UVspinduliuotę nuo 280 iki 320 nm. Atlikus eksperimentus nustatyta, kad iš natūralių paviršių didžiausias albedas yra sniego – apie 80–90 %, smėlio – 10 %, mažiausias – žolės, apie 2–3 %. Atlikta saulės skleidžiamos UVA, UVB spin-duliuotės intensyvumo ir šalia esančių paviršių albedo ryšio analizė. Didžiausi koreliacijos koeficientai gauti: tarp UVA spinduliuotės intensyvumo ir smėlio albedo (–0,93), tarp UVA spinduliuotės intensyvumo ir žolės albedo (0,93), tarp UVB spinduliuotės intensyvumo ir smėlio albedo (–0,89). Atlikus UVA ir UVB spinduliuotės intensyvumo matavimus šešėlyje, nustatyta, kad labiausiai UVA spinduliuotė sumažėja apie 13 val. (80 %), o UVB – apie 14 val. (70 %).Reikšminiai žodžiai: UVA spinduliuotė, UVB spinduliuotė, spinduliuotės intensyvumas, albedas.Альбедо ультрафиолетового излучения натуральных поверхностейРезюме. Представлены результаты измерения интенсивности УФА и УФБ солнечного излучения, а также УФ альбедо различных поверхностей. Измерялись альбедо натуральных материалов: песка, травы, воды, снега. Интенсивность ультрафиолетового излучения и альбедо различных поверхностей измерялись переносными радиометрами: УФА излучение – УФА–365 HA, датчик которого регистрирует УФ излучение в пределах 320–400 нм, и УФБ излучение – РМА2201, датчик которого регистрирует УФ излучение в пределах 280–320 нм. Результаты экспериментов показали, что наибольшее альбедо у натуральных веществ: около 80–90 % – у снега, 10 % – у песка, наименьшее (около 2–3 %) – у травы. Проведен анализ связи между солнечной интенсивностью УФА излучения, УФБ излучения и альбедо находящихся рядом друг с другом поверхностей. Наибольшие коэффициенты корреляции получены между интенсивностью УФА излучения и альбедо песка (–0,93), между интенсивностью УФА излучения и альбедо травы (0,93), между интенсивностью УФБ излучения и альбедо песка (–0,89). После проведения измерений интенсивности УФА и УФБ излучений в тени установлено, что больше всего УФА излучение уменьшается около 13 ч (80 %), а УФБ – около 14 ч (70 %).Ключевые слова: УФА излучение, УФБ излучение, интенсивность излучения, альбедо.First Published Online: 14 Oct 2010