Investigation and evaluation of noise level in the northern part of Klaipeda city - Vaišis, Vaidotas; Januševičius, Tomas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2008)
The problem of noise is topical not only in Lithuania but the world over as well. The northern part of Klaipeda city is distinct for its industry and heavy traffic in the streets. Noise research was carried out in 17 selected measurement locations in the northern part of Klaipeda city. Noise measurements were taken in May, June, July, August, September, October and November. The measurements were made three times during the day: in the day time from 6 a.m. till 6 p.m., in the evening from 6 p.m. till 10 p.m. and at night from 10 p.m. till 6 a.m. The locations of the measurements are marked on the map. In order to distinguish the source of bigger noise between industry and transport, the northern part was divided into two belts. Industry is prevalent in the first belt, whereas the main troublemakers in the second belt are motor vehicles. The measured noise level is compared with permissible standards in measurement locations, where noise level is usually exceeded, and the analysis of noise levels is presented. In order to show the spread of noise in Klaipeda at all three times of the day more vividly, maps of isolines were compiled.Triukšmo lygio šiaurinėje Klaipėdos miesto dalyje tyrimai ir įvertinimasSantrauka. Triukšmas – ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje aktuali problema. Klaipėdos miesto šiaurinė dalis yra išskirtinė savo pramone ir intensyviu eismu gatvėse. Triukšmo tyrimai atlikti šiaurinėje Klaipėdos miesto dalyje, 17-oje pasirinktų matavimo vietų. Triukšmas matuotas gegužės, birželio, liepos, rugpjūčio, rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais. Matavimai atlikti trimis paros laikais: dieną nuo 6–18 valandos, vakare nuo 18–22 valandos ir naktį nuo 22–6 valandos. Matavimo vietos pateiktos žemėlapyje. Siekiant nustatyti, kas kelia didesnį triukšmą – pramonė ar transportas, šiaurinė miesto dalis suskirstyta į dvi zonas. Pirmojoje zonoje vyrauja pramonė, o antrojoje zonoje pagrindinis triukšmo šaltinis automobiliai. Išmatuotas triukšmo lygis palygintas su leistinosiomis normomis. Pateikta matavimo vietų, kuriose dažniausiai viršijamas triukšmo lygis,  triukšmo lygių analizė.  Siekiant aiškiau parodyti, kaip triukšmas pasiskirsto Klaipėdos mieste visais trimis paros laikais, sudaryti izolinijų žemėlapiai.Reikšminiai žodžiai: triukšmo lygis, didžiausias leistinasis triukšmo lygis, ekvivalentinis leistinasis triukšmo lygis.Исследование и анализ шумового уровня в северной части города КлайпедыРезюме. Шум является актуальной проблемой не только в Литве, но и во всем мире. Северная часть города Клайпеды является промышленным районом с интенсивным транспортным движением. Для исследования шума в этой части города было выбрано 17 мест замера. Шум измерялся с мая по ноябрь. Измерения проводились 3 раза в разное время суток: днем в 6–18 ч, вечером в 18–22 ч и ночью в 22–6 ч. Места замеров показаны на карте. С целью установить, что является бóльшим источником шума – промышленные предприятия или транспортные средства, северная часть города была поделена на две зоны. В первой зоне преобладали промышленные предприятия, а во второй – транспорт. Измеренный уровень шума сравнивался с разрешенным нормами. Для мест замеров, в которых чаще всего уровень шума превышал норму, предлагался анализ уровня шума. Для лучшего представления о распределении шума в городе Клайпеде в разное время суток были созданы карты изолиний.Ключевые слова: уровень шума, наивысший допускаемый уровень шума, допускаемый эквивалентный уровень шума.First Published Online: 14 Oct 2010