Air pollution burning different kinds of wood in small power boilers - Gimbutaitė, Inga; Venckus, Zenonas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2008)
Experimental investigations have been performed, during which different kinds of wood have been burnt (firewood, wood granules, wood briquettes, sawdust) with the aim to determine the quantities of gases emitted in the air. For the investigation a water boiler burnt by solid fuel with a nominal capacity of 20 kW was applied. For testing gas analyser Testo‐350 was used to measure the quantity of gas dispersed into the air (in carbon monoxide ‐ CO and nitrogen oxides ‐NOx smoke, the quantity of oxygen ‐ O2, the smoke temperature of concentrations in the measurement spot). The quantities of harmful gaseous materials have been measured burning different kinds of wood. The smallest quantities of gaseous materials have been obtained in the process of burning wood granules. The possibility to regulate the combustion process diminishes the gas emission.Aplinkos oro tarša deginant skirtingas medienos kuro rūšis mažo galingumo katiluoseSantrauka. Eksperimentinių tyrimų metu buvo deginamas įvairių rūšių medienos kuras – malkos, granulės, briketai ir pjuvenos, siekiant nustatyti degimo metu į aplinkos orą išsiskiriančių dujų kiekius. Tyrimams naudotas kietojo kuro vandens šildymo katilas, skirtas įvairioms patalpoms šildyti, kurio nominalusis galingumas 20 kW. Bandymo metu dujų analizatoriumi Testo-350 išmatuotos degimo metu į aplinkos orą išsiskiriančių dujų – anglies monoksido (CO), azoto oksidų (NOx) koncentracijos dūmuose, deguonies (O2) kiekis, taip pat dūmų temperatūra koncentracijų matavimo vietoje. Išanalizuoti išsiskyrusių degimo metu dujinių teršalų kiekiai deginant skirtingas medienos kuro rūšis. Mažiausiai  dujinių  medžiagų,  palyginti  su  kitomis  medienos  kuro  rūšimis,  susidaro  deginant  granules.  Galimybė reguliuoti granulių degimo procesą sumažina išmetamų dujų kiekį.Reikšminiai žodžiai: degimas, medienos briketai, medienos granulės, vietinis kuras, kietojo kuro katilai.Загрязнение атмосферного воздуха газовыми выбросами при сжигании различных видов древесного топлива в кoтлax нeбoльшoй мoщнocтиРезюме. Проведены экспериментальные исследования сжигания различных видов древесного топлива – дров, гранул, брикетов, опилок – с целью установить количество попадающих в атмосферу газовых выбросов, образующихся во время сжигания. Для эксперимента использован водяной котел, подогреваемый твердым топливом. Мощность котла – 20 kW. Газовые выбросы, попадающие в атмосферу в процессе горения, измерялись газовым анализатором Testo-350. Установлены концентрации CO и NOx в дымовом потоке, количество O2 , температура дыма в местах измерения концентраций. Проанализированы количественные показатели газовых выбросов, образовавшихся при сжигании различных видов древесины. Наименьшее количество газовых выбросов по сравнению с другими видами древесного топлива образуется при сжигании древесных гранул. Возможность регулировать процесс сжигания гранул уменьшает эмисcию газов.Ключевые слова: сжигание древесины, древесные гранулы, древесные брикеты.First Published Online: 14 Oct 2010