Biological and chemical indication of roadside ecotone zones - Poszyler-Adamska, Agata; Czerniak, Andrzej (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2007)
A public motor road net crossing forest complexes influences the natural environment to a very high degree. Soils in roadside forest ecotone zones constitute a certain filter buffering chemical contamination generated by motor traffic. The aim of the paper is to present the methods of identification of transport contaminants influencing the roadside stand condition. The results of monitoring roadside ecotone zones indicate the necessity of applying such technical appliances as oil‐derivative separators, filtering screens or geomembranes close to motor roads to limit the migration of chemical compounds and preserve the homeostasis of precious natural forest complexes.Biologinė ir cheminė indikacija pakelės aplinkos zonoseSantrauka. Transporto kelių tinklas, kertantis miškus, daro didelę neigiamą įtaką natūraliai gamtinei aplinkai. Miškų zonos pakelių dirvožemis veikia kaip filtras, stabdantis transporto sukeltą cheminę taršą. Darbo tikslas – pristatyti metodus, leidžiančius identifikuoti transporto taršos įtaką pakelių miškų būklei. Pakelių zonų būklės stebėjimo rezultatai parodė, kad netoli kelių būtina įrengti technologines priemones, pavyzdžiui, naftos produktų gaudykles, filtrus ar geomembranas. Tai leistų sumažinti cheminių junginių migraciją ir išsaugoti vertingus natūralių miškų kompleksus.Reikšminiai žodžiai: automobilių transportas, miškas, pakelės aplinkos zonos, pėdsekinis užteršimas, monitoringas.Биологическая и химическая индикация в придорожной зонеРезюме. Сеть транспортных дорог, пролегающих через лес, оказывает отрицательное воздействие на естественную природную среду. Почва придорожной территории лесной зоны действует как фильтр, пропускающий через себя химические загрязнители, выделяемые автотранспортом. Целью работы было представить методики, позволяющие идентифицировать влияние загрязнителей, выделяемых транспортом, на состояние придорожных лесов. Наблюдения за состоянием придорожной зоны показали, что вблизи дорог следует оборудовать технологические устройства, например, по сбору нефтепродуктов, фильтры или геомембраны. Это позволит уменьшить миграцию химических соединений и сохранить ценные комплексы естественных лесов.Ключевые слова: автомобильный транспорт, лес, придорожная зона, загрязнение, мониторинг.First Published Online: 14 Oct 2010