Estimation and trends of landscape transformation in the second half of the 20th century - Bauža, Daumantas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2007)
The transformation of landscape cover structure in 1957–2000 is the purpose of this paper. By cartographic material (maps to scale 1:50 000) the changes of landscape cover elements (forests, settlements, farmlands, roads, streams, etc) and causality are analysed. Most transformations resulted from the Agrarian Reform. Major part of the investigated territory consists of reduced farmland areas, expanded settlements and denser road networks. The study was performed in 3 reference territories with a different relief – hilly morainic, fluvioglacial and fluvial.Kraštovaizdžio kaitos xx a. Antrojoje pusėje tendencijos ir jos įvertinimasSantrauka. Antrojoje XX a. pusėje buvo gausu politinių ir ekonominių įvykių, kurie lėmė ryškius kraštovaizdžio pokyčius. Pirmiausia tai yra žemės reforma – buvusios valstybinės žemės grąžinimas savininkams ir jų palikuonims. Dėl to pasikeitė žemės naudojimo pobūdis. Kolūkių ir tarybinių (sovietinių) ūkių panaikinimas tapo veiksniu, lėmusiu didesnių negu 300 ha dirbamų žemių santykinį sumažėjimą, žemės naudojimo prioritetų pasikeitimą. Šio darbo tikslas – išsiaiškinti kraštovaizdžio struktūros pasikeitimus įvairiuose pasirinktuose kraštovaizdžio etalonuose. Tiriamas laikotarpis nuo 1950 m. iki 2000 m. Kraštovaizdžio etalonai pasirinkti, remiantis A. Basalyko pasiūlytais kraštovaizdžio tipais [1], N. Eitmanavičienės ištirtais miškingais Lietuvos arealais [6]. Kraštovaizdžio kaitai nustatyti buvo pasirinkti 3 etalonai skirtingame kraštovaizdyje. Remiantis kartografine medžiaga (1957 m. ir 2000 m. žemėlapiais M 1:50 000), išanalizuota kraštovaizdžio struktūros kaita kalvotame moreniniame (Virintų etalonas), fliuvioglacialiniame (Daugų etalonas) ir fliuvialiniame (Pentos etalonas) reljefe. Visuose etalonuose nustatyta miškų ploto mažėjimo, gyvenviečių stambėjimo, pavienių sodybų skaičiaus mažėjimo tendencijos Žemės ūkio naudmenų ploto sumažėjimas ir gyvenviečių skaičiaus didėjimas būdingas visiems pasirinktiems etalonams.Reikšminiai žodžiai: kraštovaizdis, miškai, kaita, dinamika, struktūra.Тенденции и оценка изменения ландшафта во второй половине XX векаРезюме. Во второй половине XX века произошло много политических и экономических событий, оказавших непосредственное воздействие на изменение ландшафта. Земельная реформа изменила субъекты собственности – государственная земля была возвращена собственникам или наследникам. В результате сильно изменился характер пользования землей. Отмена колхозов и совхозов стала фактором, из-за которого уменьшились условные площади сельскохозяйственных территорий, изменились приоритеты пользования землей. Целью статьи было выявить изменение структуры ландшафта в разных выделенных эталонах ландшафта за период с 1950 по 2000 гг. Эталоны выделены на основании классификации ландшафта Литвы, составленной А. Басаликасом (1965), и лесных ареалов, описанных Н. Эйтманавичене (1994). Изменения исследовались в 3 эталонах разного ландшафта. По картографическому материалу (по топографическим картам 1957 и 2000 гг. (масштаб 1:50 000)) проводился анализ изменения структуры ландшафта в холмисто-моренном (эталон Виринтай), флювиоглациальном (эталон Даугай) и флювиальном (эталон Пунта) рельефе. Во всех эталонах выявлена следующая тенденция – уменьшение лесов, укрупнение посёлков, уменьшение численности сельских усадеб. Уменьшение сельскохозяйственных площадей происходит во всех изучаемых эталонах.Ключевые слова: изменение ландшафта, структурные элементы ландшафта, картографический материал.First Published Online: 14 Oct 2010