Experimental investigation into toxic impact of road maintenance salt on grass vegetation - Baltrėnas, Pranas; Kazlauskienė, Agnė; Zaveckytė, Jolita (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2006)
Plants experience a number of stresses in the environment, including those caused by salts, drought, heavy metals and frost. To maintain safety during winter, deicing salt (sodium chloride) is sprinkled over roads. In global practice, natural and laboratory investigations of the impact of road maintenance salts on various species of plants are carried out. So far in Lithuania, only single cases of such investigations have occurred. The aim of this investigation is to determine which of the analysed herbaceous vegetation species (perennial ryegrass, fescue grass, meadow‐grass) shows the highest degree of resistance to toxic impact of salts (stress), to set the toxic limits of salt concentrations and to analyse how salts impact on the core parameters of herbaceous vegetation. The investigation proves that NaCl content in the soil negatively affects the growing process of grass vegetation, i e it slows down increase of its above‐ground part and reduces its phytomass. During experiments it was determined that perennial ryegrass had the highest degree of resistance to toxic impact of salts.Druskos, naudojamos kelių priežiūrai, toksinio poveikio žolinei augalijai eksperimentiniai tyrimaiSantrauka. Augalai aplinkoje patiria daugelį stresų: dėl druskų, sausros, sunkiųjų metalų, šalčio. Pasaulyje atliekami kelių priežiūrai naudojamų druskų poveikio įvairių rūšių augalams natūriniai ir laboratoriniai tyrimai. Lietuvoje tokio pobūdžio tyrimai kol kas tėra pavieniai. Straipsnyje pateikti Lietuvoje kelių priežiūrai daugiausiai naudojamos druskos – natrio chlorido (NaCl) toksinio poveikio žolinei augalijai eksperimentinių tyrimų rezultatai. Tyrimai buvo atliekami laboratorinėmis sąlygomis. Tyrimams pasirinktos trys žolinės augalijos rūšys, kuriomis dažniausiai želdomos pakelės: daugiametė svidrė (Lolium perenne L.), tikrasis eraičinas (Festuca pratensis Huds.), pievinė miglė (Poa pratensis L.). Tyrimų metu nustatyta, kad NaCl, patekęs į dirvožemį, turi neigiamos įtakos žolinės augalijos augimo procesui, lėtina jos antžeminės dalies ir fitomasės prieaugį. Eksperimento metu paaiškėjo, kad atspariausia natrio chlorido toksiniam poveikiui yra daugiametė svidrė.Reikšminiai žodžiai: druska, naudojama kelių priežiūrai, žolinė augalija, toksinis poveikis.Экспериментальные исследования токсичного воздействия на травянистую растительность солей, применяющихся для содержания дорогРезюме. Растительность в окружающей ее среде подвергается многочисленным воздействиям солей, тяжелых металлов, жары, холода. В мире проводятся натурные и лабораторные исследования воздействия на растения разных видов солей, применяющихся для содержания дорог. В Литве исследования такого рода пока немногочисленны. В статье представлены экспериментальные результаты токсичного воздействия на травянистую растительность наиболее часто применяющихся в Литве для содержания дорог солей натрия хлорида (NaCl). Исследования проводились в лабораторных условиях. Для испытаний были выбраны три вида травянистой растительности, чаще всего применяющиеся для озеленения обочин: плевел многолетний (Lolium perenne L.), овсянка обыкновенная (Festuca pratensis Huds.), луговой мятлик (Poa pratensis L.). Наблюдениями установлено, что NaCl, попадая в почву, отрицательно сказывается на процессе жизнедеятельности травянистой растительности, замедляя рост верхней части растения и прирост фитомассы. Наибольшая устойчивость против токсичного воздействия натрия хлорида установлена у плевела многолетнего.Ключевые слова: соли для содержания дорог, травянистая растительность, токсичное воздействие.Firstd Published Online: 14 Oct 2010