Evaluation of fluctuation of equivalent dose rate due to radionuclide radiation in buildings - Pečiulienė, Milda; Grigaliūnaitė-Vonsevičienė, Gražina; Girgždys, Aloyzas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2006)
Radionuclide gamma radiation in building materials twist natural gamma field, therefore, dosimetry investigation of ionizing radiation of natural radionuclides was carried out near various building constructions. It was detected that equivalent dose rate of natural radionuclides increases exponentially (this empirical dependence stays in force to 10–15 meters from a building) while approaching a building under investigation. It was measured that buildings increase ionizing radiation approximately 1,5–2 times. Wooden buildings are an exception. They change natural background to 5%. The values of equivalent dose rate in buildings are distributed according to Gaussian distribution. The measured equivalent dose rate is 1,5 times smaller in wooden houses then in block, silicate and ceramic bricks houses.Statiniuose esančių radionuklidų sukeltos spinduliuotės lygiavertės dozės galios kitimo įvertinimasSantrauka. Statybinėse medžiagose esančių radionuklidų gama spinduliuotė iškreipia natūralų gama lauką, todėl šalia įvairių statybinių konstrukcijų ir jose buvo atlikti dozimetriniai gamtinės kilmės radionuklidų jonizuojančiosios spinduliuotės tyrimai. Nustatyta, kad gamtinių radionuklidų spinduliuotės lygiavertės dozės galia artėjant prie pastato didėja eksponentiškai (ši empirinė priklausomybė galioja iki 10–15 m nuo tiriamojo objekto). Pastatytieji pastatai padidina jonizuojančiąją spinduliuotę vidutiniškai apie 1,5–2 kartus, išimtis – mediniai pastatai, kurie natūralų foną pakeičia iki 5 %. Nustatyta, kad patalpose lygiavertės dozės galios reikšmės pasiskirsčiusios pagal normalųjį skirstinį. Mediniuose pastatuose išmatuotosios dozės vertės yra apie 1,5 karto mažesnės nei išmatuotosios blokiniuose, keraminių plytų bei silikatinių plytų pastatuose.Reikšminiai žodžiai: jonizuojančioji spinduliuotė, statybinės medžiagos, antropogeninė veikla, gamtinės kilmės radionuklidai, dozimetrija, lygiavertės dozės galia, savitasis aktyvumas.Определение изменения мощности эквивалентной дозы из-за излучения радионуклидов, находящихся в строительных конструкцияхРезюме. Гамма-излучение радионуклидов изменяет в строительных материалах естественное гамма-поле. Были проведены дозиметрические испытания ионизирующего излучения, выделяемого радионуклидами натурального происхождения вблизи различных строительных конструкций. Установлено, что мощность эквивалентной дозы натуральных радионуклидов при приближении к постройке экспонентно увеличивается (эта эмпирическая зависимость может быть до 10–15 м от испытуемого объекта). Установлено, что строительные конструкции увеличивают ионизирующее излучение в среднем до 1,5–2 раз, за исключением деревянных строений, которые изменяют естественный фон до 5 %. В помещениях значения мощности эквивалентной дозы устанавливаются согласно нормальному распределению. Измеренные в деревянных строениях значения мощности в 1,5 раза меньше, чем в строениях из блочных плит, керамического или силикатного кирпича.Ключевые слова: ионизирующее излучение, строительные материалы, антропогенное действие, радионуклиды натурального происхождения, дозиметрия, удельная активность.Firstd Published Online: 14 Oct 2010