Parallel algorithms for solution of nonlinear diffusion problems in image smoothing - Čiegis, R.; Jakušev, A.; Krylovas, A.; Suboč, O. (Mathematical Modelling and Analysis, 2005)
In this work we consider parallel algorithms for solution of nonlinear parabolic PDEs. First mathematical models describing nonlinear diffusion filters are presented. The finite‐volume method is used to approximate differential equations. Parallel algorithms are based on the domain decomposition method. The algorithms are implemented by using ParSol parallelization tool and a brief description of this tool is also presented. The efficiency of proposed parallel algorithms is investigated and results of the scalability analysis are given. Theoretical predictions are compared with results of computational experiments. Application of nonlinear diffusion filters for analysis of computer tomography images is discussed in the last section of the paper.Apie lygiagrečiuosius algoritmus, skirtus netiesinių difuzijos lygčių sprendimui ir jų naudojimą vaizdų filtravimuiŠiame darbe nagrinėjami lygiagretieji algoritmai, kurie skirti netiesinių nestacionarių difuzijos lygčių sprendimui. Pirmiausia yra suformuluoti netiesinių filtrų matematiniai modeliai. Šie uždaviniai aproksimuoti baigtinių tūrių schemomis. Lygiagretieji algoritmai konstruojami duomenų lygiagretumo metodu. Jie realizuoti autorių sukurtu ParSol programavimo įrankiu. Pateiktas trumpas šio įrankio aprašymas. Ištirtas lygiagrečiųjų algoritmų efektyvumas ir pateikti algoritmų išplečiamumo analizės rezultatai. Teorines išvados palygintos su skaičiavimo rezultatais. Netiesiniai difuziniai filtrai pritaikyti galvos kompiuterinių tomogramų filtravimui.First Published Online: 14 Oct 2010