Software implementation of finite‐difference method for parameter identification in agroecological modelling - Jushchenko, N.; Denisov, V. (Mathematical Modelling and Analysis, 2002)
A finite difference method for numerical solution of the inverse problem of heat transfer in a soil is described with an emphasis on algorithmic and software implementation issues. A mathematical package Matlab v.5.3 is chosen for the method implementation as it includes a number of matrix procedures with special measures for sparce matrices. Field experiments data obtained from the Lithuanian Institute of Agriculture are used to provide an input information and to calculate identification criteria at each iteration step. Typical numerical results of inverse problem solution and investigation of algorithm convergation process are presented and discussed in detail.Baigtinių skirtumų metodo agroekologinio modelio parametrų identifikacijai programinė realizacijaSantrauka. Straipsnyje nagrinėjami autorių pasiūlytos baigtinių skirtumų schemos, skirtos agroekologinių modelių parametrų identifikacijai, algoritminės ir programinės realizacijos ypatumai. Metodo taikymas iliustruojamas sprendžiant šilumos pernešimo dirvožemyje parametrinės identifikacijos užduotį. Pateikta algoritmo schema ir pagrįstas programinių priemonių pasirinkimas algoritmo realizacijai. Uždavinio pradinės ir kraštinės sąlygos bei identifikacijos kriterijus formuluojami naudojant duomenų bazėje sukauptus Lietuvos žemdirbystės instituto lauko bandymų duomenis. Pateikti atvirkštinio ir tiesioginio uždavinių sprendimo rezultatai. First Published Online: 14 Oct 2010