The time‐cost trade‐off analysis in construction project using computer simulation and interactive procedure - Błaszczyk, Tomasz; Nowak, Maciej (Technological and Economic Development of Economy, 2009)
Several criteria must be considered while preparing the schedule of a construction project. The completion time and project cost are analyzed in most cases. Additionally, the risk related to the criteria has to be taken into account as well. Thus, project planning problem can be denned as a multicriteria decision problem under risk. In this paper, a project scheduling problem including time‐cost trade‐offs is analyzed. We assume that various resource allocations can be considered. A new technique based on computer simulation and interactive approach is proposed. In the first step, simulation experiments are performed to evaluate decision alternatives with respect to the criteria. An interactive technique INSDECM is employed for generating the final solution of the problem. The procedure uses stochastic dominance rules for comparing decision alternatives with respect to the criteria. A numerical example is presented to illustrate the applicability of the technique.Statybos projekto laiko ir kainos suderinamumo analizė, grindžiama kompiuteriniu modeliavimu ir interaktyviu metoduSantrauka. Rengiant statybos projekto įvykdymo grafiką reikia įvertinti keletą kriterijų. Daugeliu atvejų analizuojamas projekto baigimo laikas ir sąmatinė kaina. Taip pat gali būti įvertinama rizika. Taigi projekto planavimo problema gali būti apibūdinama kaip daugiakriterinė sprendimo problema įvertinant riziką. Straipsnyje analizuojama projekto planavimo problema, suderinant projekto įvykdymo laiką ir kainą. Remiamasi prielaida, kad galimi įvairūs išteklių paskirstymai. Pasiūlyta nauja metodologija, pagrįsta kompiuteriniu modeliavimu ir interaktyvaus metodo taikymu. Pirmuoju etapu imitaciniais modeliais įvertinamos sprendimo alternatyvos. Antruoju etapu galutiniam problemos sprendimui taikoma interaktyvi INSDECM metodologija. Šioje procedūroje, siekiant palyginti sprendimo alternatyvas pagal kriterijus, taikomos stochastinės dominavimo taisyklės. Naujos metodologijos taikymą iliustruoja skaitmeninis pavyzdys. Reikšminiai žodžiai: projekto planavimas, daugiakriterinių sprendimų priėmimo automatizavimas,laiko ir kainos suderinamumas, interaktyvi metodologija, modeliavimas.First published online: 21 Oct 2010