Research on seams formation between the layers of glued bituminous roofing membranes and analysis of their parameters - Karablikovas, Andrejus (Technological and Economic Development of Economy, 2007)
Durability of roofs has been increased by using polymer bituminous material. The most serious problem is reliability of glued seams between the overlap of layers. By analysing this problem the mechanism of seams formation and impact of gluing technology on properties of durability and maintenance such as strength, thickness and appearance of unglued places are analysed. The final thickness of seams is regarded as an additional criterion for seam evaluation. The dependence of seam strength on heating duration of melted surfaces has been determined experimentally. It was found that the maximum strength of seams is about 15–20% of bituminous roofing membranes and cannot be increased by a gluing technology. The solutions are suggested as practical means for increasing the durability of flat roof bituminous membranes.Article in Lithuanian.Klijavimo siūlių tarp stogo dangos iš ritininių prilydomųjų medžiagų sluoksnių formavimo ir jų parametrų tyrimasSantrauka. Prilydomųjų bituminių polimerinių medžiagų naudojimas ritininiams sutapdintiesiems stogams įrengti padidino šių stogų ilgaamžiškumą. Dar aktualesne problema tapo ritininių stogų siūlių tarp suklijuotų ritininių medžiagų juostų nepakankamas patikimumas. Analizuojant šią problemą, buvo išnagrinėtas siūlių formavimosi mechanizmas ir klijavimo technologijos įtaka siūlių eksploatacinėms savybėms ‐ stiprumui, storiui, nepriklijuotų vietų atsiradimui. Siūlių kokybei vertinti pasiūlytas papildomas rodiklis – galutinis siūlės storis, ir tyrimais pagrįsta šio rodiklio svarba. Eksperimentiniu būdu nustatyta suklijavimo siūlių stiprumo priklausomybė nuo sulydomų paviršių kaitinimo trukmės. Parodyta, kad maksimalus siūlių stiprumas neviršija 15–20 % ritininės medžiagos stiprumo ir negali būti padidintas taikant esamą stogo dangų klijavimo technologiją. Pasiūlytos praktinės priemonės sutapdintųjų stogų iš prilydomųjų ritininių medžiagų patikimumui didinti.Reikšminiai žodžiai: sutapdintasis stogas, bitumines medžiagos, ritinine danga, juostu klijavimas, prilydomoji medžiaga, bitumine siūle, stiprumas, patikimumas.First Published Online: 21 Oct 2010